CNC Tezgahınızın Verimliliğini Yükseltecek İpuçları

CNC Tezgahınızın Verimliliğini Yükseltecek İpuçları

Vakit nakittir, fakat imalat sektöründe bundan da fazlasıdır. Makine imalat sektörü, rekabetin yüksek olduğu ve hızla değişen bir iş koludur. Bu yüzden yapılan her operasyonda, verimlilik ve üretkenlik ön planda olmalıdır. İmalat süreçlerinde optimize edilebilecek ilk işlem ise CNC işleme operasyonudur.

Çoğu makine imalat süreci, üretici için parçanın işlenmesi kısmında başlar. Parçalar tezgahtan tezgaha ilerler, montajlanır ve nihai ürün ortaya çıkar. Herhangi bir yavaşlama ya da durma tüm zinciri etkileyebilir, bu da firmanız için hem para hem de itibar kaybına sebep olur.

İşte bu tür aksaklıkları ortadan kaldıracak ve daha hızlı üretimi yaparak diğer firmalarla rekabet gücünüzü arttıracak 5 ipucuyu sizler için derledik.

1. Gelişmiş Makinelere Yatırım Yapın

Eski tezgahlar ve ekipmanların zamanla verimleri düşer. Gelişen teknolojilerle bu durum artık eskisi kadar büyük bir problem değil. Şu anda üretilen aletler daha güçlü ve verimli, dahası uzaktan kontrol, otomasyon gibi pek çok gelişmiş özelliği de sunabilmekteler.

CNC tezgahlarının yenileriyle değiştirilerek teknolojinin gerisinde kalmamak için şart. Fakat bu pek çok şirket için kolay bir karar değil, hem yüksek bir yatırım bütçesi gerektiriyor hem de yeni ekipmanın kullanılması için uzun saatler süren eğitimlerle işgücü kaybına sebep olabiliyor.

Eğer bunun için uygun bir bütçeniz yok ise o zaman yeni ekipmanlar alarak elinizdeki tezgahları daha yüksek verimlerde kullanabilirsiniz. Otomasyon seviyesi yüksek kontrol bilgisayarları, takımlar, ray sistemleri gibi görece daha düşük bütçeli değişiklikler de maliyetleri düşürerek üretiminizi artıracaktır. Hatta yaptıracağınız bakımlar bile buna katkı sağlar.

2. Tezgah Doluluk Oranını Arttırın

Günümüz CNC tezgahları yüksek performanslarda ve yüksek verimlilikle çalışması için tasarlanmıştır. Yani, durmadan ve maksimum dolulukta çalıştıkları zaman daha verimli olurlar. Eğer tezgahınız bakımlarını eksiksiz yaptırıyorsanız ve uygun ekipmanlarla çalışıyorlarsa maksimum işyükü ile yüksek verimler elde edebilirsiniz. Bu, işleme süresini kısaltarak en yüksek maliyet kalemini de düşürmenizi sağlar.

CNC tezgahları faal durumda oldukları sürece, bir firmanın en yüksek getirili bir yatırımıdır, öte yandan boş duran bir tezgah sadece bir gider kalemidir. CNC tezgahlarını hep işler durumda tutmak, en verimlisidir.

3. Güç Gereksinimlerinizi Hafife Almayın

Makine ekipmanları ve büyük ölçekli operasyonlar çok fazla güç tüketir, bu da sektörde tecrübesi olan herkes için açıktır. Bu aynı zamanda güç gereksinimlerini hafife almanın kolay olduğu anlamına gelir ve bu da ciddi sorunlara ve uzun arıza sürelerine yol açabilir. Herhangi bir imalatçının görmek isteyeceği son şey, aşırı talep nedeniyle elektrik kesintisidir.

İşleme çözümlerini çalışır durumda tutmak için hangi güç gereksinimlerinin gerekli olduğunu unutmayın. Bu ihtiyaçları koruyun ve gereksinimleri düzenli olarak denetlemeye ve değerlendirmeye devam edin. Yeni ekipmanlar eklendikçe, güç kaynağının ölçeğini büyütmek gerekebilir.

4. Çoklu Çalışma Modu Oluşturun

Çoğu CNC tezgahı, sensörlerle yaptıkları işlem sırasında kendi sınırları içinde çalışırlar ve bunu kontrol etmek için bir operatörün devamlı başında durmasına gerek yoktur. Bunun yerine bu çalışanın eşzamanlı olarak birden fazla operasyonda çalışması daha verimlidir.

Çalışanın daha verimli olması için birden fazla çalışma planı üzerinde durun. Her zaman çalışanlarınızın sorumluluklarını listeleyin, böylelikle ne zaman, hangi işe başlayıp devam edecekleri belli olsun. Bu, her bir çalışanın performans değerlendirmesinde yer alabilir; görevlerini yerine getiren ve daha fazlasını yapan çalışanlar ödüllendirilebilir.

5. CNC Tezgahları için Gerçek Zamanlı İşletim Çözümlerini Deneyin

Geleneksel bakım ve onarım yöntemleri, ekipmanın manuel olarak izlenmesini ve herhangi bir sorun tespit edildiğinde harekete geçilmesini içerir. Çoğu zaman bu, makineler arızalandıktan ve üretim durduktan sonra onları onarmak için harekete geçildiğinden daha sorunlu bir sürece yol açabilir. Bunu halletmenin en verimli bir yolu, gerçek zamanlı ve önleyici bakım stratejileridir.

Modern veri izleme çözümleri bu tür bir sistemde kullanılabilir. Ekipmanı iyi durumda tutmak için çalışan, performansın düşmesi veya sistem hataları gibi bir dizi faktöre göre harekete geçen bir sistem kurabilirsiniz. Yapay zeka veya makine öğrenimi ile çalışan sistemler, gelen verileri anlamak ve öngörülerde bulunmak için analiz eder. Makine öğrenmesi tabanlı Costifier ile üretim maliyetlerini %15’e kadar düşürebilirsiniz. Costifier’ı ücretsiz denemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bonus: Teknolojiyle Fark Yaratın!

Üretimi en üst düzeye çıkarmak, verimliliği artırmak ve işlemleri optimize etmek, modern çözümlerin benimsenmesiyle gerçekleştirilebilir. Akıllı ve IoT özellikli makineler, işçiliği bağımlılığı azaltırken, işin büyük bir kısmını otomatikleştirebilir. Makine öğrenmesi ile parçaların üretim sürelerini, maliyetlerini tahmin edip işlerinizi planlamanız kolaylaşır.

Tüm ekibin devamlı çalışır durumda kalması için makinelerinizin önleyici bakımı, IoT ve AI çözümleriyle desteklenebilir. Personel zamanının daha iyi kullanılması bir başka harika çözümdür. Otonomi için daha fazla ekipman yenileriyle değiştirilebilir ve bu da işçilere diğer görevleri tamamlamak için daha fazla zaman tanır.

Buradaki ipuçlarını takip ederek, talaşlı imalatta maksimum verimlilik düzeylerine ulaşabilirsiniz. Böylece sadece karınız artmakla kalmaz çalışan ve müşteri memnuniyetiniz de yükselir.