İmalat Sanayinde Kullanılan Alüminyum Alaşım Türleri

İmalat Sanayinde Kullanılan Alüminyum Alaşım Türleri

Alüminyum, çok yönlülüğü nedeniyle popüler bir üretim malzemesidir. Alüminyumlar korozyona dayanıklı eleman, araçlar, elektronikler, ambalajlar ve endüstriyel makineler için tasarımlarda terich edildiğinde minimum bakım ile uzun süre dayanım sağlar.

İşletmeler, diğer malzemelerle alaşım oluşturabildiği için alüminyumu tercih eder. Bugün mevcut olan çok sayıda alüminyum alaşım türüyle, sektörünüz için hangi konfigürasyonların uygun olduğunu öğrenerek üretim fırsatlarını arttırabilirsiniz.

Alüminyum Alaşım Nedir?

Alüminyum alaşımını, doğal alüminyum ile en az bir başka malzemenin karışımı olarak düşünebilirsiniz. Bu kimyasal karışımlar, üreticilere bakır, manganez, silikon, magnezyum, çinko ve diğer elementlerin eklenen özellikleriyle alüminyumun faydalarını arttırır.

Profesyoneller, dört basamaklı bir kodlama sistemi kullanarak alüminyum alaşımlarını sınıflandırır. Sıradaki ilk sayı, hangi metalin doğal alüminyumla birleştirildiğini belirtir. Her bir alüminyum alaşım serisinin özellikleri aşağıdaki gibidir:

Alüminyum Alaşım Serisi

1000 Serisi: Alaşım, en az %99 saf alüminyum içerir

2000 Serisi: Bakır

3000 Serisi: Manganez

4000 Serisi: Silikon

5000 Serisi: Magnezyum

6000 Serisi: Magnezyum ve silikon

7000 Serisi: Çinko

Alüminyum Alaşım Çeşitleri ve Özellikleri

İmalat projeleri, bir ürünün amaçlandığı gibi çalışabilmesi için uzmanların malzemeleri dikkatli bir şekilde seçmesini gerektirir. Bazı alüminyum alaşımları, çekme mukavemetini artırmak için ısıl işlem görebilirken, diğerleri kalıp ve döküm oluşturmaya yöneliktir.

1000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

1000 Serisi alüminyum alaşımları boru hatlarının ve kimyasal tankların oluşturulmasında faydalıdır. Üreticiler, korozyonla mücadele ettikleri ve iç ve dış mekan kullanımına uygun oldukları için 1000 Serisi alüminyum alaşımlarını tercih etmektedirler. Bu alaşım grubu, belirli koşullarda kaynaklanabilir ve mükemmel ısı ve elektrik iletkenleri olarak kabul edilir.

2000 Serisi Alüminyum Alaşımları

2000 Serisi alüminyum alaşımları, ısıl işlemler için ideal olan bakır içerir. 2024 alüminyum levhalar gibi yaygın formlar, havacılık endüstrisinde çeşitli kullanımlar görür. Olağanüstü akma mukavemetleri ve işleme yetenekleri, 2024 çeşitlerini bilgisayar parçaları ve bağlantı parçaları için mükemmel kılar.

3000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

Üreticiler, ısı değişim ürünlerinin oluşturulması için 3000 Serisi alüminyum alaşımlarına güvenmektedir. Tencereden garaj kapılarına kadar 3000 Serisi alaşımlarını pek çok yerde görebilirsiniz. 3003 alüminyum türü, eloksal ve dış kaplama işlemlerine iyi yanıt verdiği için endüstride kullanılan en yaygın malzemelerden biridir.

4000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

İşletmeler, dolgu ve kaynak yüzeylerini bir arada yapmak için 4000 Serisi malzemeleri tercih etmektedir. Karışımdaki silikon, alaşımın erime noktasını düşürerek sıvı forma dönüşmesini kolaylaştırır.

5000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

Bu alaşımlar yüksek çekme mukavemeti sunar. Şirketler, kötü hava koşullarıyla mücadele etmek için 5052 levhayı köprü bileşenlerine, korkuluklara, gemilere ve posta kutularına dahil ediyor. 5000 Serisi alaşım, işlenebilirlik ve dayanıklılık açısından en iyi seçenek olarak değerlendirilir.

6000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

6000 Serisi alaşımlar ısıl işlem görebilir ve genellikle kirişlerin, köprülerin ve diğer yapıların parçaları için kullanılır. Üreticiler bu çok yönlü malzemeyi kesebildiği, işleyebildiği ve kaynaklayabildiği için ülke genelindeki şantiyelerde 6061 alüminyum levha bulabilirsiniz. Tüketiciler, değişen sıcaklıklarla başa çıkma yetenekleri nedeniyle araç çerçevelerinde 6000 Serisi alaşımlar kullanmaktadır.

7000 Serisi Alüminyum Alaşımlar

7000 Serisi alaşımlar ağır kullanım alanlarında tercih edilir ve çeliğe benzer mukavemet özellikleri sağlar. İmalatçılar, spor ekipmanlarını ve uçak parçalarını üretirken 7075 alüminyum kullanır.

Doğru malzeme ile en uygun teklifi vermek şirketler için hayati önem taşıyor. Costifier ile hızlı ve çok yüksek doğrulukta maliyet hesabı yaparak, %15’e kadar maliyetleri düşürebilirsiniz. Hemen denemeye başlayın!